Güneş Enerji Santralleri Denetim Hizmetleri
https://www.kamusolar.com/blog/icerik/gunes-enerji-santralleri-denetim-hizmetleri
https://www.kamusolar.com/sayfa/hakkimizda
Kısaca yapılması gerekenler ;
a. Saha Keşfi
· GES konstrüksiyon ve panel montajının kontrolü
· Mevcut sahanın onaylı TEDAŞ projelerine göre uygunluğunun kontrolü
· Konstrüksiyon ve panel montajının mevcut inşaat sözleşmesine göre uygunluğunun kontrolü
· Onaylı projeler ile saha yerleşiminin kontrolü
· Tesis tahmini üretiminin , profesyonel programlar ve güncel iklim, güneş radyasyonu vs. bilgileri ile tespiti
b. Koordinat Çıkarılması
· Kazıkların ve binaların koordinatlarının çıkarılması
c. Devreye Alma Testleri
· İzolasyon testleri
· Topraklama ölçüm testleri
· Panel I-V curve ölçümleri
· Panel bazında termal testler, EL testler
· Evirici ve penellerin polarite testleri
· Evirici bağlantı testleri
· Haberleşme ve SCADA system testleri
· Malzemelerin yeterli özellikte olup olmadığının kontrolü
· Malzemelerin sözleşmeye uygunluğu
Güneş enerjisi santrallerinin ölçüm ve denetimi için ve IEC-60891, IEC-62446 Standartlarında ölçümler yapılmalıdır. İlk olarak string dediğimiz panel serilerinin üretim değerleri analiz edilmekte ve üretimi az olan stringlere IV-Curve , Elektrolüminesans, Kablo Kaçak(izolasyon) testi, PID etkilenmesinden korumak için Topraklama Ölçümleri başlıca olarak yapılmaktadır.
- Termal Kamera Ölçümleri Sorunlu hücreleri tespit etmekte en pratik yöntemlerden biridir.
2.ELektrolümünesans Test’i
Panellerdeki Mikro çatlakları görerek Panelin Ömrü ve üretim Kaybının sebebi net olarak ortaya çıkmaktadır. İlk olarak güneş paneli üretim tesislerinde ELektrolümünesans testi yapılmaktadır. Fakat ELektrolümünesans testi montaj bittikten sonra en düşük üretim yapan stringlere yapılması şeklinde uygulanabilmektedir.
3. I-V Curve Ölçümleri
I-V Curve ölçümleri güneş panelleri ve diğer elektriksel ekipmanlara uygulanan voltaj ve akım arasındaki ilişkiyi ortaya koyup, ekipmanın tipini ve çalışma şeklini belirlemektedir. Periyodik olarak gerçekleştirilen kontrollerdeki tutulan kayıtlar sayesinde güneş panellerinin ve diğer elektriksel ekipmanların fabrika üretim verileri ile karşılaştırılarak verim kaybını görmenizi sağlamaktadır. Ayrıca çok sayıda fotovoltaik modülün periyodik ölçümlerinin aynı anda elde edilmesi I-V Curve ölçümlerinin en büyük avantajları arasında yer almaktadır.
Solar Bakım ekibimizin I V Curve ölçümleri sayesinde;
LID (Light induced degredation),
PID (Potential induced degredation),
Sıcaklığın dirence etkisi,
Açık devre voltajı, kısa devre akımı, maksimum güç ve performansı,
Panel, inverter, dc kablo v ekipmanlarda bağlantı ve yalıtım hataları,
Panel By-Pass diyotlarındaki hataların kontrolü,
Gölgelenme kaynaklı problemler gibi konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
4- IEC 62446 İzolasyon Testleri
GES’lerde en sık görülen hatalardır. İzolasyon hataları genellikle EPC döneminde yapılan yanlış ve gevşek bağlantılar ,Kabloların sıkı çekilmesi veya kablo tavalarının köşelerinin kablolara zarar vermesi, kemirgenlerin kabloları kemirerek kablolara zarar vermesi gibi sebeplerden ötürü oluşmaktadır. İzolasyon hataları kısa devrelere sebep olmakta ve bağlı olduğu inverter vb. cihazların arızalanmasına veya devreden çıkmasına sebep olmaktadır. Arızanın çözümü sonrasında IEC 62446-2016 standartına göre izolasyon testi yapılması gerekmektedir. Kablo izolasyonlarının en az 2 Mohm değerinin üzerinde olması ve kablo izolasyon değerlerinin birbiri içerisinde tutarlı olması gerekmektedir. Hasar gören kabloların bakımının yapılması için kablolar yer altındaysa yeniden kablo çekilmesi , yer üstünde olan hasarlarda ise kablo onarımının yapılması gerekmektedir. Kış aylarında kemirgenlerin yer altındaki kanallarda saklanması ve sıcak olan kablo kanallarına yakın yuvalarını yapması sonucu kemirgenler DC kabloları kemirerek zarar verebilmektedir.
5-Invertör ve Kompakt Şalter Arızaları
İnverterler solar sistemlerin en önemli parçalarından biridir. Doğru akımı alternatif akıma çeviren inverterlerin bakım onarımı ekipman üreticilerinin belirlediği bakım kılavuzlarına gör yapılmalıdır. İnverterlerin markalarına göre montaj bağlantılarında veya havalandırma sistemlerinde farklılıklar görülmektedir. String inverterlerin yanlış veya uygun tork değerinde yapılmayan bağlantılarında zamanla klemens yanıkları meydana gelmektedir. Merkezi inverterlarda özellikle hava filtrelerinin temizliği ve fanların bakımı mutlaka her yıl yapılmalıdır. Merkezi inverterlarda inverter köşkünün havalandırması,temizlik ve bakımı çok önemlidir. Güneş enerji santrallerinde kullanılan şalterlerde oluşan aşırı ısınma sorunları ancak bağlantıların bakımlarının uygun şekilde yapılmasıyla giderilebilir. GES sahasında Yılda en az 1 kere tüm bağlantıların termal testlerin yapılması ve gözle kontrollerinin yapılması olası yangın riskini ve üretim kayıplarını engelleyecektir.
6-Güneş Paneli ve Konnektör Arızaları
Güneş Panellerinde en sık görülen sorunlar hücrelerde hotspot, junction boxlar daki (Bağlantı Kutusu) diyot arızaları ve bağlantı kutularındaki kablo arızalardır. Özellikle yaz aylarında panel verimlerinin bu sebeplerden ötürü nominal verimin altına düştüğü görülmektedir. Konnektörlerde görülen uyumsuzluk “missmatch” durumu konnektörlerin arızalanmasına sebep olabilmektedir. Uyumsuzluk sorunları sebebiyle konnektörler yanmakta ve GES sahası için yangın riski oluşturmaktadır. Periyodik(önleyici) bakımlarla ilgili problemler tespit edilip giderilebilir. Periyodik bakımlar esnasında, termal görüntülemenin IEC 62446-2016 standartlarında belirtilen koşullarda ve yetkin personellerce yapılması şarttır. Aksi durumda yanlış analizler yapılarak yanlış kanaatlere varılabilir.
7-Orta Gerilim (Trafo, Kesici) Arızaları
GES’lerin şebekeyle bağlantısını sağlayan orta gerilim sistemlerinde yaşanan arızalar GES’lerde önemli üretim kayıplarına sebep olmaktadır. Özellikle trafo ve kesicilerin tamir/temin sürelerinin 1 aya kadar çıkabilmesi riskin ne denli büyük olduğunu göstermektedir. Trafolarda ve kesicilerde arızaların önlenmesi için periyodik bakımların uzman personellerce yapılması şarttır. Bakımlarda trafo korumalarının test edilmesi büyük önem arz etmektedir. Koruması olmayan trafolar şebekeden gelebilecek darbelerde kolaylıkla faz arızası verebilmektedir. Faz yanıklarının oluşması durumunda trafonun fabrikaya gönderilerek tamir edilmesi gerekmektedir. Yağlı trafolarda yağ-gaz analizlerinin yapılması, çevirme oranı ve sargı dirençlerinin ölçülmesi tavsiye edilmektedir. Kesicilerde kontak geçiş dirençlerinin ölçülmesi de olası ark oluşumlarını tespit etmekte büyük önem arz etmektedir.
8- Röle Koordinasyonu Kaynaklı Arızalar
Röleler enerji sistemlerinde sistemi anormal şartlardan koruyan ekipmanlardır. Şebekeden sağlanan enerjinin kalitesinin veya sistem içerisindeki enerjinin kalitesinin belli toleransların üzerinde bozulması sistemlere zarar verebilmektedir. Bu durumun önlenmesi için sahada röle koordinasyonunun yapılması gerekmektedir. Aksi durumda şebekeden gelen veya şebekeye verilen darbeler beklenmedik arızalara ve patlamalara sebep olabilir. Şebekeden gelen darbelerde röle koordinasyonuna göre hiyerarşik kesici korumalarının çalışıp çalışmadığı, röle ayarlarının doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilerek anlaşılabilir.